PLESK یک کنترل پنل مجتمع و قدرتمند محصول شرکت Paralles برای مدیریت امکانات سرورهای اینترنتی می باشد که بر روی هر دو نوع هاستینگ بر پایه ویندوز و لینوکس قابل نصب بوده و دارای محیطی کاملا دوستانه و آسان برای مدیریت منابع سرور و تخصیص آنها می باشد. در این سلسله مقالات به نحوه کارکردن با این کنترل پنل پرداخته می شود.
این نرم افزار که توسط فراهم کنندگان باسابقه سرویس های اینترنتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد برای مدیریت بر هاستینگ های اختصاصی، اشتراکی و مجازی دارای امکاناتی کاربردی و محیطی دوستانه است. فراهم کنندگان سرویس های هاستینگ حرفه ای Hosting Service Providers – HSP نیز با استفاده از ابزارهای موجود در این نرم افزار می توانند توسعه آسان و سریعی در مورد سرورهای لینوکسی به اجرا بگذارند. تعداد زیادی از عملیات موجود در این کنترل پنل می تواند به صورت اتوماتیک برنامه ریزی شده و اجرا گردد که باعث صرفه جویی در هزینه های اجرایی و مدیریت بر سرور شده ، سودبخشی و رضایت مشتری را نیز به همراه خواهد داشت. بنابراین، هاستینگ هایی از نوع Dedicated hosting ، Shared hosting ، VPS و Reselling hosting می توانند از امکانات این نرم افزار به خوبی استفاده نمایند.
پلسک یک کنترل پنل مبتنی بر وب میباشد که باعث سادگی در ایجاد و نگهداری وب سایتها بروی سرور میگردد. پلسک کنترل پنل سرویسهای ویندوزی میباشد که رابط گرافیک کاربر پسند، داشتن فایروال نرم افزاری، سیستم گزارش خطا، سایت سازی آسان و .... از ویژگیهای آن است. کنترل پنل Plesk به شما اجازه خواهد داد به راحتی مدیریت حساب خود از جمله فایل های ایمیل، برنامه های کاربردی، مدیریت پاسخگوی خودکار DNS را داشته باشید.
کمپانی پاراللز Parallels, Inc یک شرکت خصوصی است که در حوزه مجازی سازی و نرم افزارهای مدیریت هاستینگ فعالیت میکند. این شرکت دفاتری در آمریکا، آلمان، انگلیس، فرانسه، ژاپن، چین، روسیه، استرالیا و اکراین دارد.
دفتر مرکزی این شرکت در شهر رنتون (شهرستان کینگ)، واشینگتن ایالت واشنگتن است. این شرکت تا سال ۲۰۱۳ بیش از ۹۰۰ کارمند داشته است. تا سال ۲۰۰۸ شرکت پاراللز یکی از زیر مجموعه های شرکت SWsoft بود. از آن تاریخ به بعد شرکت مادر پاراللز اعلام کرد که قصد دارد کلیه فعالیت های شرکت های زیرمجموعه خود را تحت نام پاراللز فعالیت کنند و کلیه فعالیت های شرکت ها ادغام شد. این اتفاق رسما از January 2008 اتفاق افتاد. مرکز توسعه اصلی شرکت پاراللز در نووسیبیرسک مسکو میباشد.
محصولات این شرکت عبارتند از:
Parallels Desktop for Mac
Parallels Virtuozzo Containers
OpenVZ
Parallels Plesk Panel
Parallels Business Automation – Standard
Parallels Business Automation – Enterprise
Parallels Operations Automation
Parallels Virtual Automation
Parallels Desktop for Mac
Parallels Desktop نام نرم افزاری است که به کمک آن می توانید به راحتی یک سیستم عامل را شبیه سازی کرده و نصب کنید . از جمله سیستم عامل هایی که می توان به وسیله آن شیبه سازی کرد ویندوز می باشد. این نرم افزار به شما کمک خواهد کرد انواع ویندوز ها را شیبه سازی کرده و اجرا کنید. قدرت پرداز بالا ، سرعت زیاد در عملکرد بر روی کل سیستم را می توان از جمله امکانات خوب نرم افزار Parallels Desktop دانست.
مجازی ساز OpenVZ
این مجازی ساز نیز توسط شرکت پاراللز یا همان توسعه دهندگان پلسک توسعه داده می شود و با نصب هسته اختصاصی خود بر روی سیستم عامل امکان راه اندازی سرور مجازی برای سرور میزبان را فراهم میکند. اما در این نوع مجازی ساز به دلیل اینکه مجازی سازی اصطلاحا بر اساس تکنولوژی System Level می باشد و به دلیل اینکه این مجازی ساز از هسته پچ شده خود برای ساخت و راه اندازی سرورهای مجازی استفاده می کند تنها امکان ارائه سیستم عامل های لینوکسی را دارد و به همین دلیل ممکن است برای انجام بعضی تغییرات مرتبط با کرنل سیستم عامل های میهمان خود را دچار مشکل کند و شایان ذکر است که در این نوع مجازی ساز بیشتر منابع به صورت گارانتی در اختیار سیستم عامل میهمان یا همان سرور مجازی قرار می گیرد.
چهار نوع سطح دسترسی یا ورود به سیستم در پلسک وجود دارد:
– Administrator : مدیر یا بالاترین سطح دسترسی به سیستم که امکان ایجاد و مدیریت بر تمام گزینه های هاستینگ را فراهم می کند. سرورهای چندگانه می توانند به طور مرکزی و از طریق این نوع سطح دسترسی کنترل شوند.
– Client / Reseller : سطح دوم دسترسی به سیستم که امکان ایجاد و مدیریت بر دامنه یا گروه های دامنه را فرام می کند.
– Domain Owner : سطح سوم دسترسی به سیستم که با امکاناتی معین شده و از پیش تعریف شده توسط سطوح بالاتر می تواند بر یک دامنه کنترل داشته باشد.
– Mail User : سطح چهارم دسترسی به سیستم که امکان مدیریت بر تمام گزینه های ایمیل مانند تغییر رمزعبور، تنظیم آنتی ویروس یا SPAM و غیره را فراهم می نماید.
بنابراین، امکان کنترل مستقیم تمام امکانات سرور یا صدور مجوزهای نمایندگی Delegate permissions برای سطوح پایین تر وجود دارد.
مثلا از طریق مجوزهای مربوط به Domain Owner ، صاحب یک دامنه می تواند موارد زیر را تحت پوشش داشته باشد:
– تغییر پسوردهای ورود به کنترل پنل، اف تی پی و سرویس ایمیل.
– ایجاد و میزبانی یک یا چند وب سایت برای خود یا دیگران.
– ایجاد و مدیریت بر دیتابیس و برخی نرم افزارهای کاربردی.
– سفارش و نصب گواهی نامه های SSL برای ایجاد ارسربرگاط امن اینترنتی. (فقط برای وب سایت هایی که دارای یک آدرس آی پی اختصاصی Dedicated IP Address باشند و نه یک آدرس آی پی اشتراکی میان چند سایت)
– ایجاد و مدیریت بر نام های زیردامنه (Subdomain).
– حمایت از بخش هایی از آدرس های وب با استفاده از ایجاد رمزعبور.
– اختصاصی کردن سیستم گزارش خطاهای سرور.
– پشتیبان گرفتن از یک سایت وب و دیتابیس های موجود یا بازگرداندن آنها.
– تنظیم برنامه های زمانبندی شده Schedule برای ایجاد پشتیبان.
– ایجاد ومدیریت بر آدرس های دریافت ایمیل و تنظیمات حفاظتی مربوط به آن.
– مشاهده آمار مصرف موجودی منابع هاستینگ و دریافت گزارش از طریق ایمیل.
– مشاهده فایل ها و پوشه ها و مدیریت بر آنها از طریق FTP و File Manager و سایر امکانات.